boknkunst.nl

De Bokkepruik

Veiling

Huidig bod: 285.00 €

  • Startdatum: 01/10/2021 22:44
  • Einddatum: 31/10/2021 18:00
  • Huidig bod : Geen actieve biedingen
  • Toegevoegd: 21/09/2021 21:58
  • Gewijzigd: 01/10/2021 22:45

Beschrijving:


Kim Engelen

De Bokkepruik

Het kunstwerk is A4 formaat en is gemaakt met ecoline, ingelijst in een frame van 41 x 32,5 x 2,5 cm.

 

De bokkenpruik op hebben, betekent zoiets als slecht gehumeurd zijn en zich koppig en wrevelig gedragen. In Limburg (waar ik ben geboren) is dit een veel gebruikte uitspraak.

De uitspraak stamt uit omstreeks 1898, een tijd waarin mensen nog pruiken droegen. Aan de manier waarop iemand zijn pruik droeg, kon men zien of hij in een goed humeur was of niet. Als de pruik er rommelig uitzag of scheef zat gedragen, dan had de drager wellicht geen tijd of zin gehad om zich goed te verzorgen. En moest daarom dus wel in een slechte bui zijn.

In Limburg is ook de legende van de Bokkerijders vrij bekend. De Bokkenrijders waren dieven en rovers uit de tijd van de Romantiek (tussen ongeveer 1790 en 1850).

De klemtoon in de Romantiek lag op het individu en diens subjectiviteit, gevoelens, spontaniteit en intuïtie. En mythen en legendes waren populaire motieven.

Iets wat volgens mij herkenbaar is in mijn tekening De Bokkepruik. Waar het gaat over het humeur van de betrokken persoon. Met links op de tekening de bokkepruik, met het woord OP erboven. En rechts een vrouw verlost van de bokkenpruik, met het woord AF erboven.

Gevoelens kunnen soms overweldigend lijken. En daarom heb ik de tekening is gemaakt met karmijnrode ecoline met accenten van houtskool (diep zwart). De Bokkepruik is getekend met lichtgeel ecoline wat bruin lijkt.

Het linkeroog van de vrouw is dichter bij de bok en nog wat somber. Maar haar rechteroog is weer blij en mooi. Haar wimpers buigen en bewegen naar buiten en trekken zo de blik van de kijker naar de tekst AF erboven. En zo vervolgens naar de linkswijzende pijl. Misschien wel om aan te duiden, dit de pruik en kun je hem afdoen.

Wat ik fijn vind aan het idee om de bokkepruik op te hebben of niet. Is dat het kan veranderen. Dus in zekere zin is het best positief. Als je vandaag de bokkepruik op hebt. Dan weet je dat het morgen niet zo hoeft te zijn. Het is niet rigide. Het is flexibel.

De bokkenrijders spreken nog steeds tot de verbeelding, met name in Limburg. Als de gearresteerde Bokkerijder een spannend verhaal had, dan werd deze langer gespaard door de beul. En zo zijn misschien wel de verhalen van de Bokkerijders ontstaan. Een mix van werkelijkheid en fictie.

Het verhaal wat ik gehoord heb, is dat de Bokkerijders gewone mensen waren die zich organiseerden hadden en alleen stalen van rijke mensen, zoals landheren en kerken. Ze klommen midden in de nacht op iemands nek en hadden zo vervoer.

De besprongene was doodsbang en deed wat hem was opgedragen. Want de bokkenrijders werden gezien als een soort van duivels. Anderen dachten dat de Bokkerijders op bokken door de lucht vlogen om zo snel van dorp naar dorp te gaan om te stelen en te plunderen.

Informatie over de kunstenares :

Kim Engelen is een internationale kunstenaar en schrijver. Ze heeft gewoond en gewerkt als hedendaagse kunstenaar in 6 landen. Haar kunstwerken bevinden zich in privécollecties in Europa, de VS en China.

Engelens kunst is vertoond in 25 landen, tijdschriften en op televisie.

Engelen deed mee aan de Podcast Series: Art Uncovered, New York, USA (2020). Ze stond op het podium van TEDx China (2019). En werd geïnterviewd door o.a. Contemporary Art Review en Shanghai Daily (2019).

 

Enkele van Engelen’s gepubliceerd kunstboeken zijn:

Interviews met 5 kunstenaars (#2 2021) (#1 2020), 6 privé-minitentoonstellingen (2020), Advanced Health Attack – Belgrade Bridge Stories (2020), Het Nieuwe Partituur – Collectieve creatie voor beeldend kunstenaars (2019), De Kleine Brug ( 2018), en Empathisch Wandel Panel (2018).

www.kimengelen.com

 


322 keer bekeken